Rólunk

A Kanizsa Big Band 2005 januárjában alakult a nagykanizsai Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárainak kezdeményezésére. Céljaink közt szerepelt, hogy megismertessük és megszerettessük növendékeinkkel a Big Band muzsikát, továbbá a Nagykanizsán már több évtizedes múltra tekintő jazz életet frissítsük. A zenekar soraiban az iskola tanárai mellett, jelenlegi és egykori zeneiskolai tanulók szerepelnek.

Nagy örömünkre szolgál és az általunk végzett munkát jellemzi, hogy a Kanizsa Big Band az elmúlt évek alatt több alkalommal is minősült. 2008. novemberében a VIII. Országos Big Band Találkozón “B” kategóriában arany minősítést szerzett, melyet 2010-ben megújított, 2011. novemberében pedig megszerezte “A” kategóriában is az arany minősítést, melyet 2013 novemberében ismét megújított. 2018. áprilisában a Budapest Jazz Orchestra szakmai napján pedig „B” kategóriában arany minősítést szereztünk. 2022. októberében a VOSZ Zala Megyei szervezete zeneművészeti kategóriában Prima Primissima díjban részesítette a zenekart, továbbá a közönségdíjat is sikerült elnyernünk a közönség szavazata alapján.

Fontos rendezvénye a zenekarnak a „Vendégségben a Kanizsa Big Band-nél” koncertsorozat melyen a hazai (és néha külfödi) jazz-élet egy-egy kiválóságát látjuk vendégül, valamint az évek óta rendszeresen megtartott karácsonyi koncertek is.

A zenekar szakmai fejlődését jelentősen segítette és jelenleg is segíti Elek István szaxofonos a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének tanára és Berdisz Tamás dobos, számtalan együttes tagja az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

„Azt mondhatjuk, hogy a jazz a szabadság mércéje" – Duke Ellington